78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Honza Zátka (e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Je to dost možné, ale zase se mi nezdá, že by sluneční tavidlo dosahlo teploty, kdy cukr resp. med karamelizuje (netuším při jaké teplotě se tak děje). Jinak karamel je úžasné barvivo, stačí se podívat na Colu... Já tavím vosk vždy ve vodní lázní, takže max teplota je pro mne něco málo přes 90°C, ale tuhle teorii večer ověřím, ohřeju med a vosk (krásný žlutý již vytavený v kostce) na 150°C a uvidíme, jestli se zbarví.

------------ Původní zpráva ------------
Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
Datum: 16.7.2011 13:56:51
----------------------------------------
Měl jsem asi 30l směsi vosku a propolisu. Bylo to z čištění drážek
nástavků, stěn nástavků, rámků apod. Myslím, že mohu i napsat, že to byla
směs vosku a propolisu 50:50. Dnes jsem to ráno nasypal do tavidla a před
obědem jsem se na to byl podívat a dole v korýtku byl krásný dokonce světle
žlutý vosk. Takže propolis jsem z obarvováný vyloučil a když se zamyslím
zpětně, tak tmavší vosk, do tm. oranžova, mám z toho díla kde v korýtku je
i víc medu.
Kdo griluje maso a zkoušel lžičkou medu na konci grilovaní maso potřít tak
ví, že to udělá krásnou do zlatova jemnou krustičku, no paráda, pastva pro
oko a chuťové buňky.
Takže když si to převedu na vosk v tavidle. Je tam poměrně dost stupnů a
vosk s medem, a vším co v medu je, mi dělá rozdíl v barevnosti vosku.
Košilky jsem vyloučil, všechny plásty z plodiště jsou přibližně stejné a
propolis mi dnes s voskem nic neudělal.
Ale pořád mi nesedí to zabarvení do hněda o kterém někteří píšete jako o
něčem normálním. Tabák jsem ještě na poli neviděl. Ten jsme pěstovaly na
školním statku na pokusy s znečištěním ovzduší a pak jsme se znečištovaly
tabákem sami.
Ale vosk s hnědým nádechem jsem měl jednou po vyvaření ve smaltovaném
hrnci, který mi před tím spadnul a nevšiml jsem si odlouplého smaltu. Takže
šlo o technickou chybu, moji slepotu :). Myslím si, že nic přírodního,
konkrétní pyl nebo med z rostliny, který by zabarvyl vosk do hněda se u nás
nevyskytuje.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53230


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Je docela možné, že co jedni vidí jako do tmava téměř průšvihově zabarvený vosk druzí vidí jako krásný světlý vosk.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53231


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Aleš Molčík (109.183.122.18) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Med ve slunečním tavidle určitě nekaramelizuje. Ani na tom grilu se to neděje, takové stupně to nemá. Ale med má nějakou barvu, protože má v sobě rostlinná barviva, i z pylu, a při rozpuštění, nebo ztekucení zbydků medu i vosku na jedný hromadě dojde k promísení a předání látek z medu, které jsou rozpustné v tucích do vosku a nebo toho masa na grilu. Proto i to maso dostane medovou barvu, ale med dávám na něj až na konec těsně před doděláním, aby nezačal se připalovat.
Proto med ovlivňuje barvu vosku víc než propolis, už také i proto, že propolis má vyšší bod tání.
Ale co mi není jasné, čeho je nás med, který zásadně ovlivní barvu vosku do hněda. Jestliže to má být normální. Tohle nedělá ani medovice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53232


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

To je hloupost Pokud jsou v plástech zbytky medu tak v tavidle se od vosku odělí a ne smíchá s voskem vzdy v nádobce z voskem zůstávají kapsy z medem. Med jako takový přece není rozpustný ve vosku. mějte rozum.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 17:55:21
> ----------------------------------------
> Med ve slunečním tavidle určitě nekaramelizuje. Ani na tom grilu se to
> neděje, takové stupně to nemá. Ale med má nějakou barvu, protože má v sobě
> rostlinná barviva, i z pylu, a při rozpuštění, nebo ztekucení zbydků medu i
> vosku na jedný hromadě dojde k promísení a předání látek z medu, které jsou
> rozpustné v tucích do vosku a nebo toho masa na grilu. Proto i to maso
> dostane medovou barvu, ale med dávám na něj až na konec těsně před
> doděláním, aby nezačal se připalovat.
> Proto med ovlivňuje barvu vosku víc než propolis, už také i proto, že
> propolis má vyšší bod tání.
> Ale co mi není jasné, čeho je nás med, který zásadně ovlivní barvu vosku do
> hněda. Jestliže to má být normální. Tohle nedělá ani medovice.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53235


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Po stuhnutí jsou oddělené protože med a vosk má rozdílnou hustotu, ale při tavení to jsou dvě kapaliny a navzájem se ovlivňují. Kdyby to tak nebylo, tak vosk má jednotnou barvu.



> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 22:31:52
> ----------------------------------------
> To je hloupost Pokud jsou v plástech zbytky medu tak v tavidle se od vosku odělí
> a ne smíchá s voskem vzdy v nádobce z voskem zůstávají kapsy z medem. Med jako
> takový přece není rozpustný ve vosku. mějte rozum.
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> > Datum: 16.7.2011 17:55:21
> > ----------------------------------------
> > Med ve slunečním tavidle určitě nekaramelizuje. Ani na tom grilu se to
> > neděje, takové stupně to nemá. Ale med má nějakou barvu, protože má v sobě
> > rostlinná barviva, i z pylu, a při rozpuštění, nebo ztekucení zbydků medu i
> > vosku na jedný hromadě dojde k promísení a předání látek z medu, které jsou
> > rozpustné v tucích do vosku a nebo toho masa na grilu. Proto i to maso
> > dostane medovou barvu, ale med dávám na něj až na konec těsně před
> > doděláním, aby nezačal se připalovat.
> > Proto med ovlivňuje barvu vosku víc než propolis, už také i proto, že
> > propolis má vyšší bod tání.
> > Ale co mi není jasné, čeho je nás med, který zásadně ovlivní barvu vosku do
> > hněda. Jestliže to má být normální. Tohle nedělá ani medovice.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53236


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

v tom máš pravdu vnímání barev je subjektivní pravda. Ne objektivní

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 16:59:02
> ----------------------------------------
> Je docela možné, že co jedni vidí jako do tmava téměř průšvihově zabarvený
> vosk druzí vidí jako krásný světlý vosk.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53234


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Rozdíl mezi světlou a tmavou pozná i pes a nemá barevné vidění.



> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 22:24:05
> ----------------------------------------
> v tom máš pravdu vnímání barev je subjektivní pravda. Ne objektivní
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> > Datum: 16.7.2011 16:59:02
> > ----------------------------------------
> > Je docela možné, že co jedni vidí jako do tmava téměř průšvihově zabarvený
> > vosk druzí vidí jako krásný světlý vosk.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53237


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 17. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

To máš tak, že se tu bavíme o vosku je objektivní pravda
Ale jestli ten vosk je žlutý ,jasně žlutý či jiného odstínu žluti, to pravdu je subjaktivní vjem závisící na vjemu toho kterého oka.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <ales.molcik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 23:58:35
> ----------------------------------------
> Rozdíl mezi světlou a tmavou pozná i pes a nemá barevné vidění.
>
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> > Datum: 16.7.2011 22:24:05
> > ----------------------------------------
> > v tom máš pravdu vnímání barev je subjektivní pravda. Ne objektivní
> >
> > Pepan
> >
> > > ------------ Původní zpráva ------------
> > > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> > > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> > > Datum: 16.7.2011 16:59:02
> > > ----------------------------------------
> > > Je docela možné, že co jedni vidí jako do tmava téměř průšvihově zabarvený
> > > vosk druzí vidí jako krásný světlý vosk.
> > >
> > >
> > >
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53238


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Aleš Molčík (109.183.32.249) --- 17. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

To jak kdo vidí barvu je rozdíl jednoho stupně odstínu. A špatnou barvou vosku se zabývá ten, kdo má vosk v pořádku a něco změní, třeba pořídí tavidlo, a najednou je něco jinak. Pochybuji o tom, že by Anton před tím neviděl vosk a nevěděl jakou má barvu. A je také jasné, že včelaři ze stejné oblasti mají i stejné odstíny vosku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53239


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
a.turčáni (94.229.32.130) --- 17. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

Chlapci odchádzam z domu, tak len tak na rýchlo. Novokoštruované tavidlo má asi špeciálny charakter npr, vosk steká pod tanierom voľne, tanier je vyhrievaný aj odspodu, dovoľujem si tavidlo nakloniť kolmo na dopad slnečných lúčov, čiže ďalší faktor oproti tradičným, na ktorých môže propolis sedimentovať atď. Preto vylúčte všetky špekulácie o zbytkoch medu, peľu (plásty vyčistili včely na voľnom priestranstve), takže sú v nich len košieľky, ktoré môžu byť znečistené larvami plodu?) s povlakmi propolisu. Jeden postreh, vosk plásty boli v tavidle, slnko sa skrylo za oblak, teplota poklesla, ale zotrvačnosťou posledný vosk na tom tmavom bol žltý. Totiž vosk od predminulého dňa nebol v zbernej nádobe roztavený. To, že je vosk tmavý nezapríčiňuje slnko, to je všade rovnaké, takže ostáva len propolis (vložil som svetlý plást v ktorom plod nikdy nebol, keď sa roztavil na sieti zostala vrstva propolisu, čiže ten tam je! Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53242


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??

podle mne ty vysoké teploty v tavidle zanesou do vosku další rozpuštěné látky a ne, že by se žlutý vosk teplem zabarvil.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 14:34:33
> ----------------------------------------
> Je to dost možné, ale zase se mi nezdá, že by sluneční tavidlo dosahlo teploty,
> kdy cukr resp. med karamelizuje (netuším při jaké teplotě se tak děje). Jinak
> karamel je úžasné barvivo, stačí se podívat na Colu... Já tavím vosk vždy ve
> vodní lázní, takže max teplota je pro mne něco málo přes 90°C, ale tuhle teorii
> večer ověřím, ohřeju med a vosk (krásný žlutý již vytavený v kostce) na 150°C a
> uvidíme, jestli se zbarví.
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 13:56:51
> ----------------------------------------
> Měl jsem asi 30l směsi vosku a propolisu. Bylo to z čištění drážek
> nástavků, stěn nástavků, rámků apod. Myslím, že mohu i napsat, že to byla
> směs vosku a propolisu 50:50. Dnes jsem to ráno nasypal do tavidla a před
> obědem jsem se na to byl podívat a dole v korýtku byl krásný dokonce světle
> žlutý vosk. Takže propolis jsem z obarvováný vyloučil a když se zamyslím
> zpětně, tak tmavší vosk, do tm. oranžova, mám z toho díla kde v korýtku je
> i víc medu.
> Kdo griluje maso a zkoušel lžičkou medu na konci grilovaní maso potřít tak
> ví, že to udělá krásnou do zlatova jemnou krustičku, no paráda, pastva pro
> oko a chuťové buňky.
> Takže když si to převedu na vosk v tavidle. Je tam poměrně dost stupnů a
> vosk s medem, a vším co v medu je, mi dělá rozdíl v barevnosti vosku.
> Košilky jsem vyloučil, všechny plásty z plodiště jsou přibližně stejné a
> propolis mi dnes s voskem nic neudělal.
> Ale pořád mi nesedí to zabarvení do hněda o kterém někteří píšete jako o
> něčem normálním. Tabák jsem ještě na poli neviděl. Ten jsme pěstovaly na
> školním statku na pokusy s znečištěním ovzduší a pak jsme se znečištovaly
> tabákem sami.
> Ale vosk s hnědým nádechem jsem měl jednou po vyvaření ve smaltovaném
> hrnci, který mi před tím spadnul a nevšiml jsem si odlouplého smaltu. Takže
> šlo o technickou chybu, moji slepotu :). Myslím si, že nic přírodního,
> konkrétní pyl nebo med z rostliny, který by zabarvyl vosk do hněda se u nás
> nevyskytuje.
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53233


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu